Een gastvrije binnenstad?
Hoe kun jij zelf bijdragen aan een gastvrije en bereikbare stad? Wat gebeurt er al door de gemeente en Maastricht Bereikbaar in samenwerking met partners?
Op feestdagen, vrije dagen van onze buurlanden of evenementen kan het in Maastricht druk zijn in de stad en op de wegen naar het centrum. Dit zijn wat de gemeente noemt de Topdagen Plus. Om bezoekers gastvrij te ontvangen en verkeer in goede banen te leiden op deze dagen, werkt de gemeente Maastricht samen met Maastricht Bereikbaar en andere partners zoals Centrummanagement Maastricht, Maastricht Marketing en Q-Park.
- Er wordt gecommuniceerd over de drukte en eventuele (weg)afsluitingen;
- We stimuleren bezoekers om anders te reizen en parkeren door keuzes te geven;
- We zetten maatregelen in op de weg en in de parkeergarages;
- Achter de schermen is er aansturing om de doorstroming van verkeer te regelen en onveilige situaties te voorkomen.
We roepen jou als ondernemer op om zelf ook jouw bezoekers, medewerkers en leveranciers te informeren als er drukke dagen in aankomst zijn en gebruik te maken de door ons aangeleverde berichten. Zo kun je bijdragen aan een gastvrije en bereikbare stad. Daarnaast kun je de reis van je klant veraangenamen, vanaf het moment van vertrek tot bij binnenkomst in jouw zaak.
1. We zetten in op het informeren van bezoekers, inwoners en leveranciers
Via de communicatiekanalen en plattegrond van Maastricht Bereikbaar (viertalig) geven we de bezoekers gericht reis- en parkeerinformatie (op drukke dagen) om vóór vertrek hun reis te kunnen maken. Door de voor- en of nadelen van de verschillende reisopties te formuleren, willen we anders/duurzaam reizen en gericht parkeren stimuleren.
Daarnaast is er aandacht voor het spreiden van bezoekers door tips te geven over drukke routes en bezoektips in andere wijken van de stad. ‘Ga eens van de gebaande paden af en ontdek Maastricht van een andere kant’.
Wat kun jij als ondernemer doen?
- Deel actief de kant-en-klare berichten met jouw klanten, medewerkers en leveranciers.Zo draag je bij aan een bereikbare en gastvrije stad.
- Plaats de plattegrond van Maastricht op jouw website (bijvoorbeeld op de pagina route- of contactinformatie of in een bevestigingsmail). Op de kaart vind je o.a. een reisplanner, drukte op de weg, waar wegafsluitingen zijn, evenementen, parkeerlocaties en bezetting, fietsenstallingen, ,…
Je kunt de kaart gratis op je website plaatsen en daarvoor biedt Maastricht Bereikbaar twee mogelijkheden:- Via een persoonlijke (door)link waarbij we een code voor je maken waarin bedrijfsgegevens worden meegegeven. Dit is de eenvoudigste manier waarbij we ook nog banners beschikbaar stellen.
- Het embedden van de kaart waarbij de kaart visueel zichtbaar is op je website en je persoonlijke voorkeuren kunt meegeven. Dit is een meer technische manier waarbij ondersteuning van je webleverancier vaak gewenst is.
Meerdere ondernemers en organisaties ontdekten al de voordelen van de plattegrond/slimme kaart zoals Le Marais, Rozemarijn, Rederij Stiphout en Theater aan het Vrijthof.
Je kunt uiteraard ondersteuning krijgen vanuit Zuid-Limburg Bereikbaar als je de kaart op jouw website wil opnemen. Neem dan contact op met marketing- en communicatieadviseur Laura Gorissen (laura.gorissen@zuid-limburg-bereikbaar.nl) of schakel met de projectleider gebiedsgerichte aanpak en binnenstad Jelle Ummels (jelle.ummels@zuid-limburg-bereikbaar.nl).
2. Welke (verkeers)maatregelen zijn buiten zichtbaar en spelen achter de schermen?
Naarmate de verwachtte drukte toeneemt, worden er maatregelen ingezet. Hier zit een opbouw in qua inzet. De maatregelen zijn een samenwerking tussen de gemeente Maastricht, team Mobiliteit en Handhaving en Q-Park.
- Inzet overloopterreinen, inzet van extra parkeerterreinen:
- Matrix-West: eerst vullen Fort Willem en vervolgens Gashouderterrein en daarna Bozon-terrein.
- Maastricht-Noord: inzet van parkeerstrook op Korvetweg en Galjoenweg als P+R Maastricht Noord vol is.
- Maastricht-Oost: overloopterrein bij P Gouvernement als Bonnefantenterrein vol is.
- Overloopterrein voor touringbussen parkeerstrook op de Limburglaan tussen Gouvernement en Oeslingerbaan.
- Bebording (matrix- en drip borden) en extra bewegwijzering met daarop o.a. de (gewenste) parkeerroutes zoals opde A2, A79, Kennedybrug en Viaductweg.
- Inzet van verkeersregelaars bij parkeren in Maastricht-West, P+R Maastricht Noord, Plein 1992 en Bonnefanten. Extra verkeersregelaars ter ondersteuning van parkeren touringcars op Maasboulevard en Gashouder/Bozon. Verkeersregisseur vanuit team Mobiliteit, ondersteund door collega’s vanuit team mobiliteit die ‘s ochtends een rondje maken door de stad en langs gaan bij alle verkeersregelaars en extra controleren op bebording. De verkeersregisseur heeft een overzichtsfunctie op de doorstroming van de stad en naar de parkeergarages. De verkeersregisseur heeft daarbij de mogelijkheid om de verkeersafwikkeling bij te sturen door bijvoorbeeld de verkeerslichten langer of korter groen te geven. Hij staat ook in contact met deverkeersregelaars, Q-Park en de verkeerscentrale van de Maasboulevardtunnel. Bekijk het filmpje van de verkeersregisseur aan het werk op 1 mei 2024.
- Verkeerscoördinator vanuit team Handhaving.
- Q-Park zet extra menskracht in bij een drietal garages om de doorstroming te bevorderen (Mosae Forum, OLV parking en in de Griend).
Heb je vragen over de (verkeers)maatregelen dan kun je contact opnemen met Bjorn Loenis (bjorn.loenis@maastricht.nl) van de gemeente.