Het verhaal van de kleine ondernemer: Adriaan de Smaakmaker – Jan Janssen blog

 

Aan de Pieterstraat op huisnummer 36 is delicatessenwinkel Adriaan de Smaakmaker te vinden. Zo’n veertig jaar geleden door ene Adriaan opgezet met de bedoeling om met voornamelijk streekproducten eerlijke producten/delicatessen te maken die zich qua smaak onderscheiden.

Nu vandaag de dag werkt dat principe nog steeds. In de keuken van het pand worden allerhande producten gefabriceerd die gretig hun weg naar de afnemer vinden. Mosterd, azijn, vinaigrette, oliën, mayonaise en vooral veel soorten jams en gelei en alles komt er door eigen ontwikkeling. Daarnaast vindt de klant diverse wijnen, honing en stroop in deze delicatessenwinkel.

 

Streekproducten bij Adriaan de Smaakmaker 

“Ongeveer twintig jaar geleden hebben wij, Angeliek en James, deze zaak overgenomen van Jacques Caris. We zijn op dezelfde voet verder gegaan. Ons fruit vindt zijn herkomst in de directe omgeving. Een tuinder in Meerssen zorgt voor veel fruit en de andere leverancier komt uit Gronsveld. Daarnaast hebben we ook producten die van elders komen zoals de stroop. Stroop moet meerdere dagen inkoken en dat lukt niet in onze keuken dus dat maakt iemand anders, ook uit de omgeving, voor ons”, vertelt Angeliek Lumsden. De wijnen van Hoeve Nekum zijn er ook te vinden, evenals wat unieke stukken keramiek.

 

Ondernemersvereniging in het Jekerkwartier

Angeliek laat weten dat er meerder keren geprobeerd is een ondernemersvereniging op poten te zetten maar dat is tot op heden nog niet gelukt. Wellicht ligt de diversiteit aan zaken in de directe omgeving daaraan ten grondslag. Het Jekerkwartier is van oudsher verbonden aan de kunst en de antiquairs. De omgeving ademt die sfeer. Hoewel ondernemers in het Jekerkwartier maandelijks overleggen met het Centrummanagement Maastricht, blijft het voor CMM belangrijk dat ondernemers zich ook formeel organiseren. Een ondernemersvereniging biedt namelijk een platform waar ondernemers binnen een kwartier hun wensen en vaak lokale problemen direct kunnen bespreken en gezamenlijk aan oplossingen kunnen werken.

Adriaan de smaakmaker ligt op het smalste deel van de Pieterstraat maar dat is geen probleem. Kortstondig parkeren om snel producten uit te laden levert geen probleem op. “We hebben gerichte klanten die hun spullen komen halen of die hun bestellingen door ons laten bezorgen. We hebben een prima naam opgebouwd en kunnen terugkijken op tal van vaste klanten. Rond het weekend wordt het meestal druk, maar de drukste periode ligt voor ons rond de Kerst”, zegt Angeliek met enige trots.

 

Een Oproep van Angeliek

Voor de toekomst moet het Angeliek even van het hart dat onze stad stilletjes aan vervuild. De aanblik wordt rommelig en dat knaagt aan het imago van Maastricht. De stad wordt steeds drukker, Maastricht trekt heel wat publiek aan. Dat is een goede zaak, met name ook voor de economie van onze ondernemers, maar we moeten wel onze stad niet laten verslonzen. Een hartenkreet die terecht is en aandacht vraagt.

Even hebben we nog gesproken over het thema van de elektrische bedrijfsauto maar gezien de komst van ontheffingen voor de eerste jaren tot circa 2030 speelt dit probleem nu nog niet. Die investering hoeft voorlopig niet gedaan te worden.

Adriaan de Smaakmaker is een proeverijtje meer dan waard. Passie voor het vak zit, naast de eerlijke streekproducten, in ieder potje opgesloten.

Jan Janssen