Gastvrij

Maastricht is nog steeds dé ster onder de steden. Geliefd om haar bourgondische & historische, maar ook innovatieve & internationale karakter en om haar culturele verscheidenheid, trekt de stad jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Mensen die met een glimlach en rugzak vol onuitwisbare herinneringen weer terug naar huis keren. De Zoover award voor ‘Beste stedentrip NL’ is niet voor niets al drie keer op rij in de wacht gesleept. Waar schuilt de kracht van deze knusse stad, die op alle gebieden 5-sterren waardig is?

Een nauwe samenwerking tussen de Gemeente, Maastricht Marketing, Centrummanagement en vooral honderden creatieve ondernemers, zorgt ervoor dat het leeft in de meest zuidelijke hoofdstad van Nederland. In de verschillende stadsdelen pakken ondernemers zich al lange tijd samen om hún stukje Maastricht te laten bloeien, waardoor veelzijdigheid een grote kracht is geworden van de stad als geheel.

Bezoek het industriële Sphinxkwartier voor cultuur en innovatie en loop 15 minuten verderop het romantisch en pittoreske Jekerkwartier in, waar ambacht nog steeds centraal staat. Weer iets verderop duik je het centrum en shopping-gedeelte in, waar je zowel in het moderne Mosae Forum, als ook in de 13eeeuwse Dominicanerkerk kan slagen. Vanuit deze centrale plek wandel je het meest elegante deel van de stad in: het Stokstraatkwartier, waar de mooiste merken pronken in de Zuid-Europees ogende steegjes. Gelukkig heb je ook nog via 5 bruggen de mogelijkheid om de Maas over te steken naar het mediterrane Wyck, een veelzijdig en hip stadsdeel dat de laatste jaren enorm is gaan bruisen.

Wat ons betreft moeten de 5 punten van de ster in het stadswapen wel wijzen naar deze 5 stadsdelen, die de stad maken tot wat zij is. Met het project ‘Maastricht 5 Sterrenstad’ worden middels een verscheidenheid aan activiteiten, de krachten van de 5 verschillende wijken in de stad volledig ingezet en benut, om voor de bezoeker en bewoner van Maastricht een fantastische en gastvrije ervaring te creëren. Elke wijk wordt op zijn beurt in het zonnetje gezet, zodat ondernemers, bewoners en bezoekers zich hier extra thuis- en welkom voelen.

Of iemand zich oprecht welkom voelt is natuurlijk een zintuigelijke en daarmee subjectieve ervaring. Hoe positiever de ervaring van de bezoeker, hoe groter de kans dat hij of zij nog eens terugkeert. Daarnaast is een tevreden bezoeker ambassadeur van de stad en dat levert extra inkomsten op. Daarom is stadsgastvrijheid van economisch belang; een meer dan tevreden bezoeker blijft langer, besteedt meer en komt vaker terug. Ook heeft een hoge gastvrijheidsbeleving een positieve invloed op de levenskwaliteit van bewoners en het vestigingsklimaat voor bedrijven en hun werknemers. Via ‘Maastricht 5-Sterrenstad’ streven wij ernaar om deze beleving van bezoekers en bewoners samen met de ondernemers in de verschillende wijken op te roepen en werkelijkheid te maken.

Of de bezoeker van Maastricht aan het eind van de dag met een tevreden gevoel naar huis keert (gaat hij gelukkig naar húis, of gelúkkig naar huis?), hangt af van veel factoren. Elementen waarop getoetst kan worden wanneer je de gastvriendelijkheid van een stad beoordeelt, zijn bijvoorbeeld: vriendelijkheid & veiligheid, horeca & vrije tijd, stad & architectuur en bereikbaarheid & informatie. Een aantal van deze criteria zullen gebruikt worden bij het invullen van de wijkactiviteiten in dit project, om een stad te creëren waar mensen graag vertoeven en weer terugkeren.Middels deze activiteiten worden bezoekers en bewoners verrast, ervaren ze oprechte gastvrijheid en een warm welkom en verlaten zij de stad als tevreden bezoeker en dus als ambassadeur van de stad. Het doel van het organiseren van deze activiteiten is om meer bezoekers te trekken en in de wijk te houden om hen daadwerkelijk bij de ondernemer binnen te krijgen.

Vooral in deze tijd, waar alles steeds meer digitaal en daarmee vaak onpersoonlijk wordt, is het tijd om met een frisse blik en nieuwe perspectieven te kijken naar mogelijkheden om de wijken van onze stad te laten stralen. Laat mensen die hier wonen en mensen die een bezoekje komen brengen zich even speciaal voelen en zorg voor een blijvende, warme herinnering aan Maastricht als geheel.

Wyck – Route du Soleil