Door de maatregelen als gevolg van het COVID-19 virus, is de situatie op dit moment zeer veranderlijk. Daarom is het juist nu belangrijk om de verschillende maatregelen goed op een rijtje te hebben. Daar helpt Centrummangement Maastricht graag bij, voor ondernemers, werknemers en -gevers en iedereen die het nodig heeft op dit moment. De oproep is: neem je verantwoordelijkheid en zorg voor de veiligheid van jezelf en je omgeving. Hieronder de links met relevante informatie:

Tijdelijk zullen ook de venstertijden laden en lossen binnenstad vervallen per 24 maart, tot nader order. Dat betekent dat het vanaf dat moment mogelijk is om op ieder tijdstip te laden en lossen in de binnenstad. De paaltjes (selectieve afsluiters) bij ’t Bat, de Boschstraat en het Vrijthof gaan bij ieder voertuig naar beneden. Handhavers zullen bij reguliere werkzaamheden de veiligheid in de gaten houden. Ook ondernemers en de logistieke sector zien toe op de veiligheid.

En willen je graag wijzen op de Rabobank die ondernemers helpt te digitaliseren:

  • Hoe blijven ondernemers met klanten in contact? Zelfs als dat fysiek niet mogelijk is…

In een wereld waar elke klantreis begint met een mobiele telefoon is het cruciaal dat ondernemers online en mobiel vind- en zichtbaar zijn. Dat kan via door binnen enkele minuten een fantastische website te maken (zonder kennis van coderen of ervaring) via https://rabobank.pagewize.com/

  • Hoe kunnen dorpen of steden gezamenlijk lokaal de omzet aanjagen?

Een ander idee is om steden of dorpen binnen een dag te helpen aan een website en ze daarmee gezamenlijke acties en bezorgingen op te laten zetten. Bekijk de voorbeeldwebsite:

https://bezorgeninenkhuizen.pagewize.com/ 

die uiteraard ook voor andere dorpen of steden gelanceerd kan worden. Op basis van dit voorbeeld kan heel snel een verschillende look en feel worden opgeleverd voor welke stad of dorp dan ook.

  • Detachering Olaf Zwijnenburg als Sectorspecialist Retail en Voorzitter van de Community Handel & Horeca

Omdat er moet NU geschakeld moet worden op veel plekken en door veel ondernemers, zullen ondernemers ook direct worden geholpen met de digitalisering. De aangewezen persoon hiervoor is Olaf Zwijnenburg https://visitekaartjes.rabobank.nl/Olaf.Zwijnenburg/ om zowel zelfstandige ondernemers als winkelgebieden de helpende hand te bieden.

 

Anderhalve meter: de capaciteit en het crowd management voor uw locatie 

Om weer open te kunnen gaan in het “nieuwe normaal”, moet uw locatie de nodige maatregelen nemen om te voldoen aan de richtlijnen van de Rijksoverheid. U moet in ieder geval zorgen dat u de afstandsnorm van anderhalve meter tussen personen faciliteert, wanneer u open bent voor klanten of publiek. Deze flyer bevat enkele aanwijzingen die u op weg helpen bij het bepalen van de optimale aanpak voor het crowd management in uw locatie, binnen de kaders van de Rijksoverheid.

 

Aanwijzing 1: Bepaal de maximale capaciteit op basis van de 1,5m afstandsrichtlijn

Om 1,5 meter afstand tot anderen te kunnen houden heeft iedere aanwezige in uw locatie een bepaalde ruimte nodig, die kan worden uitgedrukt in vloeroppervlak. Zoals u in onderstaande figuur kunt zien, nemen bewegende mensen meer ruimte in dan personen die stilstaan.

 

Benodigde ruimte stilstaande persoon 3,6m2  

ofwel 0,277 persoon per m2 

Benodigde ruimte lopende persoon 4,7 m2

ofwel 0,21 persoon per m2

Om een inschatting te maken van uw publiekscapaciteit dient u het netto vloeroppervlak van uw locatie te berekenen. Als voorbeeld nemen we een winkel met 100m2 bruto vloeroppervlak. Het netto vloeroppervlak bedraagt hier 100m2 – 5m2 aan kassabalie – 30 m2 aan stellingen/tafels – 8 m2 aan paskamers = 57m2. Dit netto vloeroppervlak van 57 m2 bestaat uit een deel loopgebied (45%) en een gebied waar mensen stilstaan (55%).

De capaciteit van deze locatie op basis van de 1,5

meter richtlijn bedraagt:

– Loopgebied 45% van 57m2 = 25,6 m2 x 0,21

= 5,38 ofwel 5 personen in het loopgebied

– Statisch gebied 55% van 57m2 = 31,3 m2 x 0,277

= 8,7 ofwel 8 personen in het statisch gebied

Het naar beneden afronden van de waarden creëert

veerkracht in het systeem.

De totale capaciteit van deze locatie bedraagt:

5 + 8 = 13 personen

Aanwijzing 2: Looproutes

Met name elkaar kruisende bezoekersstromen vormen een risico ten aanzien van het houden van voldoende onderlinge afstand. Creëer in uw locatie looproutes waarbij zoveel als mogelijk eenrichtingsverkeer wordt aangehouden. De looprichting dient duidelijk gemarkeerd te worden, bijvoorbeeld middels stickers op de vloer. Het toegangsgebied van uw locatie dient bij voorkeur ruim genoeg te zijn om zowel inkomende als uitgaande bezoekers op voldoende afstand van elkaar te kunnen laten passeren.

Aanwijzing 3: Wachtvakken

Indien de optimale en veilige corona capaciteit van uw locatie bereikt is moeten nieuwe bezoekers buiten wachten. Het is onwenselijk dat deze bezoekers een rij vormen recht voor uw toegang omdat zij daarmee de doorgaande looproute in de winkelstraat belemmeren. Het uitwaaieren van de wachtrij naar een aangrenzende locatie zal tevens hinder veroorzaken voor uw buurman die immers ook zoveel mogelijk bezoekers wil ontvangen. Daarom is het noodzakelijk om duidelijke wachtvakken te markeren recht voor uw eigen locatie, langs de gevel en in het verlengde van de doorgaande publieksstroom. Voor wachtvakken volgt zeer spoedig een folder met spelregels voor de binnenstad van Maastricht.

Aanwijzing 4: Toegangsregulering

Zorg voor een goede toegangsregulering, indien mogelijk door inzet van uw personeel. Indien dit niet mogelijk is, kunt u bijvoorbeeld ook het gebruik van een winkelmand verplicht stellen en bij de toegang zoveel mandjes plaatsen als bezoekers in de winkel kunnen verblijven. Zorg dan voor een duidelijke instructie poster bij de toegang en afdoende reiniging van deze mandjes voordat een volgende klant deze zal gebruiken.

Aanwijzing 5: Vluchtwegen

Het feit dat de inrichting van uw locatie wellicht deels aangepast moet worden doet niets af aan het feit dat (brand)veiligheid belangrijk is en blijft. Vluchtwegen moeten ook nu nog steeds bereikbaar zijn en mogen niet afgesloten zijn of geblokkeerd worden. Ook brandblusmiddelen moeten in het zicht hangen en bereikbaar zijn. Ook nu is veiligheid van en voor ons allemaal!

Meer weten over capaciteit en toegang in de 1,5 meter samenleving? Volg de gratis e-learning van het Event Safety Institute op https://www.eventsafetyinstitute.nl/events/15-metersamenleving/

Veilig winkelen?

Duidelijk overzicht!

Voor alle winkeliers heeft CMM een handig overzichtje gemaakt van de geldende voorschriften om veilig te kunnen winkelen. 

Download de voorschriften op A4.