,In Januari dit jaar nam Aly Enting het enige en laatste speelgoedwinketje in Maastricht over. We hebben het natuurlijk over

Twinkel* de kadowinkel in de Rechtstraat in Wyck.

“Ik ben jaren werkzaam geweest in het onderwijs,” vertelt Aly. “Veel met kleuters, maar later vooral als leidinggevende. Toen ik door rugklachten niet meer lang kon zitten, moest ik uitkijken naar iets anders. Ik woon in Wyck en liep regelmatig langs, maar nooit eerder had ik het briefje ‘ter overname’ zien hangen. Ik heb niet lang getwijfeld. Vanuit mijn pedagogische achtergrond heb ik affiniteit met speelgoed, maar ik dacht vooral: als je het onderwijs aankunt, kun je alles!”

Dus was de stap snel gezet. Wie nu verwacht dat de winkel enkel educatief speelgoed verkoopt, heeft het mis. “Ik heb veel boeken en verkoop eigenlijk niets met batterijen. Dat gaat alleen maar kapot of geeft herrie. Een uitzondering maak ik voor boekjes met geluidjes of muziek voor de kleintjes,” lacht Aly. “Daarom vinden ook ouders de winkel fijn. Maar uiteindelijk gaat het wel om het kind.”
En zo word je dan ook omringd door lieve knuffelbeesten, grappige verkleedkleren, stoere stepjes en spelletjes & puzzels voor alle leeftijdscategorieën. “Mijn klanten komen meestal voor een cadeautje of iets leuks. Door mijn werk in het onderwijs weet ik wat geschikt is voor welke leeftijd en kan ik daarover goed adviseren. Ook probeer ik zorg te besteden aan de aankopen, met een leuk inpakpapiertje of een vrolijk tasje. Dat brengt een glimlach op je gezicht. Er hangt hier dus een hele positieve sfeer.”

Die goede sfeer hangt ook in de straat, vindt Aly. “De Rechtstraat is gezellig, iedereen doet zijn ding, maar de contacten zijn goed.” Alsof het afgesproken is, steekt de buurman zijn hoofd om de hoek: “Alles goed, Aly?” Ze vervolgt: “Mensen letten op elkaar. Als er een ‘vreemd iemand’ rondloopt, staat iedereen op zijn stoep. Dat is een veilig gevoel. Het is hier aan het einde van de Rechtstraat iets rustiger, maar gelukkig druk genoeg. Dat komt ook door de aanloop vanuit het hotel. Er zijn toeristen die me vertellen dat ze ieder jaar terug komen!”

Ondanks de afgelopen, zware maanden kijkt Aly tevreden terug op haar beslissing. “Zo’n stap zetten, is lastig. Maar het brengt zoveel moois! De corona uitbraak heeft zeker voor spanning gezorgd, je zit ineens met veel minder inkomsten..! Ik heb wat meer aandacht aan de webwinkel besteed en de winkel is altijd open gebleven. Gelukkig met behulp van mijn man die regelmatig bijspringt en in die periode pakjes heeft rond gebracht op zijn fiets.”

Er is dan ook genoeg te doen. “Dingen voor kinderen organiseren en het bedenken van samenwerkingen heb ik overgehouden aan het onderwijs. Dat komt me als ondernemer goed van pas. Bijvoorbeeld de samenwerking met Nancy North, die prachtige borduurwerkjes maakt, o.a. met de naam van een pasgeboren baby. Of met de mannen van LTA die de ‘zeiverlepkes’ bedacht hebben. Van elk verkocht ‘lepke’ gaat een euro naar een goed doel: het Bibihuis in Maastricht. En hier om de hoek woont kinderboekenschrijfster Li Lefebure, met wie ik nog iets samen ga doen.”

Plannen genoeg dus! En aan energie ontbreekt het Aly gelukkig niet: “We doen er alles aan om er goed doorheen te komen, wat er ook komen gaat!”

Bedankt en veel succes Aly!

Twinkel

Rechtstraat 106, 6221EL Maastricht

https://www.twinkeldekadowinkel.nl/ 

 

Gepubliceerd op 01/12/2020

 

Vrijthof 23, 6211 LE Maastricht

+31 (0)43 - 851 89 77

Volg ons op social media